Φεβρουαρίου 4th, 2009 by admin

Η Θάσος το σμαραγδένιο νησί είναι ένα σπάνιο «πάντρεμα» παραθαλάσσιου και ορεινού τοπίου.
Καταπράσινο με κωνοφόρα δέντρα που φθάνουν μέχρι τις ακτές, πηγές που αναβλύζουν από τα βουνά, μικροί χείμαροι και δάση, καταγάλανo με δαντελωτές αμμώδεις ακρογιαλιές, πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά, απότομα βράχια και μυστικές σπηλιές.
Η Θάσος χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια κερδίζει τις καλύτερες εντυπώσεις των επισκεπτών της, που ολοένα και αυξάνονται.

ΛΙΜΕΝΑΣ : Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Θάσος ή Λιμένας. Είναι μία γραφική κωμόπολη με πληθυσμό περίπου 3.000 κατοίκους. Αποτελεί την διοικητική και εμπορική πρωτεύουσα του νησιού.
Στην καρδιά της πόλης, βρίσκονται το παλιό και νέο λιμάνι του νησιού που εξυπηρετει τα δρομολόγια των πλοίων και των ταχύπλοων σκάφών από και προς τα λιμάνια της Καβάλας και της Κεραμωτής. Βρίσκεται στη βόρεια ακτή του νησιού στη θέση της αρχαίας πόλης, που είχε ιδρυθεί από τους αποίκους της Πάρου κατά τον 7ο π.Χ. αιώνα. Ο αρχαιολογικός της χώρος περιλαμβάνει : Κλειστό Λιμάνι, Αγορά, Ωδείο, Πέρασμα των Θεωριών, Ιερό της Αρτέμιδος, του Διονύσου, του Ποσειδώνα, ανοιχτό λιμάνι, θέατρο, μεσαιωνική οχύρωση, διάφορες πύλες, σπηλιά του Πάνα, σαρκοφάγο του Πολιάδη, μνημείο του Θερσιλόχου, αψίδα του Καρακάλα, μεγάλη βασιλική και άλλα.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. 25930 22180) εκτίθενται ευρήματα από ανασκαφές που έγιναν στο νησί. Τα πιο σημαντικά είναι ενεπίγραφες στήλες 7ου – 4ου π.Χ. αιώνα, διάφορα γλυπτά – όπως ο πανύψηλος Κούρος, ο Πήγασος, το κεφάλι του Σιληνού -, πήλινα ειδώλια, αγγεία και άλλα πολλά.

Σε μικρή απόσταση από την πόλη, μπορεί αν κολυμπήσει κανείς στις παραλίες της Γλυφάδας και της Μακρυάμμου.

thassos-limenas

Η πόλη και το λιμάνι παρουσιάζουν μεγάλη τουριστική κίνηση και έχουν πολύ καλή τουριστική υποδομή : υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια όλων των κατηγοριών, τουριστικά γραφεία, εστιατόρια, καφετέριες, μπάρ, κλάμπ και πολλά καταστήματα. Το καλοκαίρι διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραστάσεις αρχαίου δράματος καθώς και συναυλίες στα πλαίσια του φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου.

Το νησί έχει πολλά πανέμορφα μεσόγεια χωριά με γνήσιο μακεδονίτικο χρώμα και παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

ΚΟΙΝΥΡΑ : Είναι ένα από τα πιό όμορφα χωριά της Θάσου με πλούσια βλάστηση και πολλές πηγές. Τα Κοίνυρα φημίζονται για τις ψαροταβέρνες όπου μπορεί κανείς να απολαύσει φρέσκο ψάρι και νοστιμότατα θαλασσινά. Αξίζει να κολυμπήσει κανείς στην παραλία Παράδεισος. Είναι μιά μεγάλη οργανωμένη παραλία με κάτασπρη αμμουδιά και ρηχά πεντακάθαρα νερά.

ΘΕΟΛΟΓΟΣ : Βρίσκεται 60 χιλιόμετρα νότια της πόλης και είναι από τα παλαιότερα και ομορφότερα χωριά της Θάσου με χαρακτηριστικά αρχοντικά και εκκλησίες. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 220 μέτρων.
Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίριο στο κέντρο του χωριού.

ΣΚΑΛΑ ΡΑΧΩΝΙΟΥ : Η περιοχή περιλαμβάνει τους οικισμούς : Ραχώνι, Σκάλα Ραχωνίου και Άγιος Γεώργιος.
Το Ραχώνι βρίσκεται στη βόρεια ακτή του νησιού και είναι ένας πανέμορφος παραθαλάσσιος οικισμός με πολλά τουριστικά καταλύματα κάθε κατηγορίας και ταβέρνες. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.

ΠΡΙΝΟΣ :
Ο οικισμός του Πρίνου περιλαμβάνει το χωριό Πρίνος (Καλύβια), τον νέο οικισμό του Πρίνου, το Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι και την Σκάλα Πρίνου. Ο Πρίνος είναι ορεινό χωριό, ενώ η Σκάλα Πρίνου είναι παραθαλάσσιος οικισμός. Είναι το σημείο του νησιού από όπου υπάρχει θαλάσσια επικοινωνία με την Καβάλα και το λιμάνι της Περάμου. Η Σκάλα Πρίνου είναι μία πολύ ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή με αυξημένη κίνηση. Υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια και κάμπινγκ.
Προσφέρονται πολλές δυνατότητες για διασκέδαση καθώς στην περιοχή λειτουργούν πολλές ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ, κλπ.
Στη διασταύρωση του χωριού Πρίνος, ο δρόμος οδηγεί στο χωριό Καζαβίτι από τα πιο γραφικά της Θάσου.

Λίγο νοτιότερα, στην καρδιά του νησιού βρίσκονται ο Άγιος Παντελεήμονας, οι Μαριές και το Κάστρο, το παλαιότερο χωριό του νησιού που έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Εδώ σώζονται ερείπια βυζαντινής οχύρωσης, εκκλησιών και αρχοντικών.

thassos-maries

ΠΑΝΑΓΙΑ : Βρίσκεται 9 χιλιόμετρα νότια της πόλης και είναι η παλιά πρωτεύουσα. Έχει αρχοντικά μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, την αξιόλογη εκκλησία της Παναγιάς (1832) και σε μικρή απόσταση ένα σπήλαιο, τη Δρακότρυπα, που είχε κατοικηθεί στα αρχαία χρόνια. Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν πολλές ταβέρνες και καταστήματα με παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού (τα πιο φημισμένα είναι το γλυκό καρυδάκι, σύκο, ντοματάκι και κολοκυθάκι).

Στην παραλία, βρίσκεται η ΣΚΑΛΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ή Χρυσή Αμμουδιά. Πρόκειται για μία πανέμορφη και απέραντη οργανωμένη παραλία με χρυσή αμμουδιά.

ΠΟΤΑΜΙΑ : 2 χιλιόμετρα νότια της Παναγιάς, βρίσκεται η Ποταμιά, χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Υψαρίου. Έχει δύο αξιόλογες εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Δημητρίου καθώς και Λαογραφικό Μουσείο.
Οφείλει το όνομά της στα πολλά νερά που τη διασχίζουν. Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων, βρίσκεται η Σκάλα Ποταμιάς με την πεντακάθαρη θάλασσα.

thassos-potamia
Στο λιμανάκι της περιοχής δεσπόζει το επιβλητικό κτίριο του Ταρσανά, χτισμένο τον 19ο αιώνα.

Νότια από την Ποταμιά (11 χιλιόμετρα) είναι το ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ, όπου διακρίνονται στοές από τα αρχαία μεταλλεία χρυσού. Ακόμα νοτιότερα, στη Θημωνιά υπάρχουν ερείπια δύο πύργων ελληνιστικής εποχής καθώς και μίας βυζαντινής βασιλικής. Στη Θημωνιά υπάρχει μιά εκπληκτική αμμώδης μη οργανωμένη παραλία, από τις πιο ήσυχες της Θάσου.
Στην παραλία, βρίσκεται το μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ, του προστάτη του νησιού.

Σε μικρή απόσταση στην Αλυκή, σώζονται κλασικά, βυζαντινά, ρωμαϊκά ερείπια καθώς και αρχαία λατομεία μαρμάρου.
Στην παραλία αυτή βρίσκονται μερικά από τα σπουδαιότερα και πιο πολυσύχναστα θέρετρα του νησιού.

ΠΟΤΟΣ : Ο Ποτός είναι το πιο κοσμοπολίτικο θέρετρο στη Θάσο. Άριστη τουριστική υποδομή με πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια κάθε κατηγορίας, άπειρα ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία πάνω στο κύμα και έντονη νυχτερινή διασκέδαση σε μπαρ και κλαμπ.

thassos-potos
Ενδιαφέρον από αρχαιολογικής πλευράς παρουσιάζει η τοποθεσία Καστρί στην οποία ανακαλύφθηκαν μια νεκρόπολη και ένας οικισμός.

ΑΣΤΡΙΔΑ : Απέχει 51 χιλιόμετρα από την πόλη της Θάσου. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη Μονή Αρχαγγέλου, γυναικείο μοναστήρι χτισμένο πάνω στα βράχια, αφιερωμένο στον προστάτη του νησιού.

ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ : Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα ανατολικά από τον Ποτό. Θεωρείται από τις κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού. Πανέμορφη και άρτια οργανωμένη με άσπρη ψιλή άμμο και κρυστάλλινα ρηχά νερά. Υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ και λειτουργεί beach bar και ταβέρνες.

ΠΕΥΚΑΡΙ : Οφείλει το όνομά του στο πευκοδάσος που υπάρχει στην περιοχή. Η παραλία του είναι μία από τις πιο όμορφες της Θάσου με πεντακάθαρα νερά, όπου υπάρχει η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Στην περιοχή λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και καφέ μπαρ.

ΛΙΜΕΝΑΡΙΑ : Υπάρχουν ερείπια ενετικού κάστρου και Λαογραφικό Μουσείο όπου εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, παραδοσιακές τοπικές στολές και άλλα. Είναι μία κωμόπολη πολύ ανεπτυγμένη τουριστικά. Λειτουργούν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια, ταβέρνες, καφέ- μπαρ. Στην παραλία υπάρχουν πολλά καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, τουριστικά και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού.

Η Θάσος έχει πολύ καλό οδικό δίκτυο, που αποτελείται από ένα περιφερειακό – παραλιακό δρόμο και πολλά παρακλάδια προς το εσωτερικό του νησιού. Σε ολόκληρο το νησί, παρέχονται δυνατότητες για σπόρ και έντονη διασκέδαση, καλό φαγητό όπου κυριαρχεί το άφθονο φρέσκο ψάρι. Ονομαστό είναι επίσης το μυρωδάτο μέλι της Θάσου, το κρασί και το ελαιόλαδο. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε γλυκά του κουταλιού.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Τα περισσότερα σπίτια και οι εκκλησίες της Θάσου είναι χτισμένα σύμφωνα με τη Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από ακατέργαστη ασβεστολιθική πέτρα ενώ οι οροφές είναι ξύλινες. Το ξύλο είναι ένα υλικό που παίζει πρωταρχικό ρόλο στις κατασκευές. Επίσης συνηθίζονται πολύ τα ξύλινα μπαλκόνια και οι τοξωτές ξύλινες πύλες στις εισόδους. Τα σπίτια περιστοιχίζονται από αυλές και κήπους.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο νησί γίνονται πολλά πανηγύρια και πολιτισιτικές εκδηλώσεις. Μεγάλο λαϊκό πανηγύρι γίνεται στο Ραχώνι και στον Άγιο Γεώργιο στις 15 Αυγούστου και στις 20 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.